Boek nu je radiocampagne
in 3 eenvoudige stappen

Incl. radiocommercial Keuze uit 20 voice-overs Binnen twee weken live

Hoe worden luistercijfers van radio gemeten?

Iedere maand verschijnen er nieuwe luistercijfers van de landelijke radiozenders in Nederland. Hoe worden deze cijfers gemeten en waarom worden deze gemeten?

Het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) wordt uitgevoerd door GFK. Opdrachtgever voor het onderzoek zijn onder andere de exploitanten (verenigd in het RAB), de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de mediabureaus die advertenties verkopen (verenigd in het PMA) en de adverteerders (verenigd in de BVA).

Het luistergedrag wordt in een panel per kwartier gemeten met behulp van een radiolog. Dit gebeurd aan de hand van 7500 panelleden die over een periode van twee maanden een dagboek bijhouden met daarin naar welke radiozenders ze geluisterd hebben.

Daarbij zijn er de afgelopen jaren een aantal kwalitatieve veranderingen doorgevoerd in het radiolog onderzoek:

  • Extra aandacht en focus voor werving en begeleiding van allochtone respondenten.
  • Weging naar een onafhankelijke bron voor geclaimde luistertijd: de Media Standard Survey
  • Metingen vinden plaats op alle dagen van het jaar.
  • Het gebruik van gelijke radiologs over alle perioden.
  • De mogelijkheid om het radiolog in te vullen op smartphone of tablet, naast de bestaande invulmethoden via laptop/PC en papier.

Luistercijfers worden gemeten omdat het essentiële informatie is voor radiostations en adverteerders. Aan de hand van luistercijfers kunnen radiostations bepalen hoe ze hun programmering kunnen indelen. Met name voor commerciële radiostations is het van belang om te weten hoeveel luisteraars ze bereiken en tot welke doelgroep deze luisteraars behoren. Op basis hiervan kunnen zij het aantal GRP’s en de spot tarieven berekenen. Des te meer luisteraars, des te hoger de tarieven die ze kunnen rekenen voor hun radio zendtijd. Adverteerders kunnen op basis van luistercijfers zendtijd inkopen bij de radiozenders die het beste bij hun doelgroep past of waarmee ze het meeste bereik behalen.


Aan de slag