26
januari, 2017

Nieuws

Marconi Awards: 538 uitgeroepen tot Beste Zender

Radio 538 heeft de Marconi Award voor Beste Zender ontvangen. Gerard Ekdom (Radio 2) en Eva Koreman (3FM) waren de winnaars van de Zilveren Radiosterren. De winnaars van de Marconi Awards en de RadioRingen 2016 werden gisteravond bekend gemaakt tijdens ‘Het Radiogala van het Jaar’ in Theater Gooiland in Hilversum.

Tijdens de feestelijke uitreiking werden eerst de winnaars van de Marconi Awards bekend gemaakt. Deze juryprijzen worden sinds 1996 uitgereikt. Radio 538 won de award voor Beste Zender voor vierde keer. Het station won eerder in 2002, 2004 en 2009. De Marconi Award voor Aanstormend Talent werd gewonnen door Eva Cleven (FunX). Zij versloeg daarmee Jordi Warners (SLAM!) en Bas Menting (Radio 538).

De Marconi Impact Award ging naar De Sportzomer van NPO Radio 1. Luisteraars hadden veel kritiek op de grote hoeveelheid sport tijdens de uitzendingen afgelopen zomer, maar volgens de jury was De Sportzomer wel degelijk succesvol: “Het lukte om nieuwe luisteraars te trekken en de oude luisteraars tevreden te houden”. Ook werd radio icoon Tineke de Nooij in het zonnetje gezet. Zij ontving uit handen van haar oud collega Ad Bouman de Marconi Oeuvre Award. Tineke was in 1962 voor het eerst te horen op de Nederlandse radio via de zeezender Radio Veronica. Sinds 2009 is ze te horen op Radio 5.

Aan het einde van de avond werden de drie publieksprijzen uitgereikt: de Zilveren RadioSterren en de Gouden RadioRing. Gerard Ekdom won de Zilveren RadioSter Man. Hij verhuisde in 2015 van 3FM naar Radio 2, waar hij de ochtendshow presenteert. Eva Koreman (3FM) kreeg de Zilveren RadioSter Vrouw. Het programma ‘Helemaal Haandrikman’ van Bert Haandrikman (Radio 2) won de Gouden RadioRing. Een overwinning met een bitterzoet randje, aangezien dit programma sinds eind vorig jaar niet meer bestaat. Bert Haandrikman verhuisde na de komst van Ruud de Wild bij Radio 2 naar het weekend. Eerder wonnen de programma’s Somertijd en Rick in de Morgen (beide Radio Veronica) ook al eens ‘postuum’ een Gouden RadioRing.